top of page

Inleiding

Klimaat:  Warme en koude perioden.

 

Het klimaat is het gemiddelde weer gerekend over 30 jaar. Het klimaat is niet altijd hetzelfde. Integendeel, het veranderd al meer dan 4,5 miljard jaar met regelmaat, maar ook onregelmatig. Ook al nog ver voor er mensen waren die fossiele brandstoffen gebruiken.  

Het is hier erg koud geweest. Er lag een dikke ijslaag op ons land, nog niet eens zo heel lang geleden. Maar het is ook subtropisch warm geweest. Er liepen hier mammoeten en sabeltandtijgers rond en je kon zo van Hoek van Holland naar Londen lopen. Het niveau van de Noordzee lag 50 meter onder het huidige peil.

 

Pas ongeveer 10.000 jaar geleden werd het anders. Warmer dus. Het zeewater steeg weer en er ging van alles groeien.

Wat ik er mee wil zeggen is dat het klimaat steeds verandert door allerlei oorzaken. Het verandert, net als het weer, door meerdere oorzaken.

Vaste oorzaken, zoals de straling van de zon (om de 11 jaar), de precessie van de aardas (om de 23000 jaar), de baan rond de zon (om de 41000 jaar) en invloed van andere planeten (om de 100.000 jaar) de z.g. Milancowic cycli.

 

Daarnaast zijn er nog talloze onregelmatige invloeden op “het klimaat”. Vulkaanuitbarstingen, grote bosbranden, oceaanstromingen, de straalstroom en nog veel andere willekeurige invloeden. En ja, CO2 hoort naast methaan en vooral waterdamp daar ook bij.

 

Ik ben oud genoeg om eerdere veronderstelde rampen meegemaakt te hebben. Er zou een koude periode komen, alle bomen zouden verdwijnen door zure regen, de ozonlaag werd alarmerend dunner, de temperatuur zou ernstig stijgen (hockeystick)  en nog meer van dat onheil.  Feit is dat er van al die voorspellingen niks is uitgekomen en dat de temperatuur op deze planeet al minstens 15 jaar niet meer stijgt.

 

Er zijn twee mogelijke oorzaken van die paniekzaaierij. Wij zijn een Calvinistisch land en moeten zo nodig iets hebben waaraan we ons collectief schuldig kunnen voelen. De erfzonde geldt voor de meesten niet meer en CO2 is een waardige vervanger. Of, en die kans is groter, er zijn een stelletje demagogen die dat onheil prediken en er zelf (veel) beter van worden.  Zoals o.a. Al Gore en zijn kerk. En vergeet ook niet het IPCC met hun eenzijdige focus op koolstofdioxide.

 

Natuurlijk hebben mensen, naast nog wel honderd andere oorzaken, invloed op het klimaat.

Maar het wordt wel een beetje erg veel overdreven door belanghebbenden, windmolen en zonne-lobby en er wordt onnodig veel geld (miljarden euro's) aan besteed, waardoor die demagogen er zelf beter van worden en waarvoor de goegemeente moet bloeden.

 

Volgens mij wordt het hoog tijd dat we eindelijk eens stoppen met die onzin en onze euro's aan nuttiger doelen besteden. Aan zorg, onderwijs en het verminderen van de staatsschuld bv.  Aan goede doelen hebben we geen gebrek in dit land.

 

En meer bèta's in regering en parlement zou ook de nodige voordelen opleveren.

Wijs niet naar mij. Ik ben te oud.

 

 

 

Bron: Salomon Kroonenberg:  De menselijke maat

          Diverse websites

bottom of page