top of page

Motivatie

 

 

Oftewel: Hoe komt iemand er toe om al die drukte te maken over “Energievormen”

 

Het is al weer een aantal jaartjes geleden dat ik ben gevraagd om een inleiding te houden over een “bèta” onderwerp. Als elektrotechnicus had ik al eerder een inleiding gehouden over energie in het algemeen en elektrische stroom in het bijzonder. Dus was het logisch dit weer te doen, maar dan uitgebreider en met een PP-presentatie.

Het was even zoeken, maar op internet zijn toch wel veel gegevens te vinden hierover.

Bv. Hoeveel kolen, gas en olie zijn nog voorradig en wat is wereldwijd het verbruik per jaar.

Je komt dan tot de conclusie dat er echt niet veel meer is. Ik ben daar enorm van geschrokken.

Mijn tijd zal het nog wel duren, maar over een jaar of 80 is het meeste wel op. Er worden nog wel nieuwe voorraden gevonden, maar het verbruik zal ook erg toenemen, vooral als landen als China, India, Afrika en Zuid Amerika op ons energieniveau gaan leven.

 

Het heeft al met al meer dan 4 miljard jaar geduurd voordat alle fossielen brandstoffen in de grond zaten en wij halen het er in een paar honderd jaar helemaal uit. En helaas….. het zal voorlopig niet terugkomen.

 

Nu moeten we dus op zoek naar andere energiebronnen. Goed beschouwd blijf er alleen maar elektrische energie over. En helaas, dat zit niet in de grond. Volgens sommigen moeten we overschakelen op wind en zonne-energie, maar ik heb nog nergens een berekening gezien waarin werd aangetoond dat dat kan en hoe.

Gerommel in de marge blijft het, maar het is geen “duurzame” oplossing. Wel een hele dure!

 

Je kunt er omheen draaien, er zielig over doen en er tegen zijn, maar de enige definitieve oplossing is toch wel: Kernenergie.

 

Meer over energie, de techniek, de kosten enz. op deze website.

Ik hoop dat veel mensen er wat aan hebben.

Reacties zijn ook mogelijk.

 

Bronnen:Annual Report of World Energy van de BP.

Diverse websites.

Mijn eigen zakjapanner.

 

Jaap.

bottom of page