top of page

Euro's zonne-energie

 

Even wat cijfertjes, maar wel verontrustende.

 

Ik heb een aanbieding voor zonnepanelen. Totaal 16 stuks van 250 Wp. = 3,75 kWp.

Kosten compleet geleverd en aangesloten incl. aanpassing meterkast € 6200,- Dat is per kWp. € 1650,-

 

De opbrengst aan kWh. per jaar is 3,75 x 875 = 3280 kWh.

De economische waarde is per jaar 3280 x € 0,06 (de gemiddelde prijs van door centrales opgewekte energie per kWh.)  =  +/-  320 euro.

Als ik die € 6200,- naar de bank breng en voor 20 jaar vast laat zetten krijg ik vast wel  3 % rente  = €  186,-

Dat betekent dus dat de hele investering nauwelijks de rente opbrengt.

 

Als je rente, afschrijving (15 jr.), verzekering, onderhoud enz. rekent, kost één  kWh. vanaf je dak iets van 21 eurocenten.

Hoe is het dan mogelijk dat er mensen zijn, die ook wel kunnen rekenen, toch die panelen laten installeren. Dat komt omdat ze, naast verrekening van de  BTW als ZZP er, vaak nog subsidie krijgen van de gemeente of de provincie, en ook nog eens  15 cent per kWh. aan vadertje staat mogen verrekenen.  En dan kan het natuurlijk wel uit. Alles bij elkaar komt het neer op een bedrag per jaar van  +/-  €  550,- zo in het handje.

 

Het is niet moeilijk te raden wie dat allemaal gaan betalen. Wij met z’n allen natuurlijk. En als het gaat om een paar van die daken met panelen, oké. Maar onze groene vrienden vinden dat het er minstens 1 miljoen moeten worden. Dat is dan mooi  550 miljoen euro per jaar. Per huishouden, gedeeld door 6,5 (7.5 miljoen huishoudens – 1 miljoen met panelen), is dat 85 euro elk jaar weer.

 

Nog groter, maatschappelijk probleem is ,dat niet iedereen er aan mee kan doen. Als je in een flat woont ,of je dak staat verkeert, of je hebt het geld niet ben je mooi de klos.

Stel je maakt “groene”, milieuvriendelijke, duurzame en “cradle to cradle” chocoladehagelslag. Dat is een nogal dure productiemethode. Ga je daarom naar onze regering en regelt dat je die pakken hagelslag aan Albert Hein en de andere detaillisten mag verkopen voor de bruto verkoopprijs inclusief BTW. De verkopers moeten het  verplicht voor hetzelfde bedrag verkopen aan hun klanten, maar mogen de verloren winst wel aan ze doorberekenen door de prijs van “grijze” hagelslag te verhogen. De wereld zou op z’n kop staan.

 

Maar dat is wel exact hetzelfde wat er gebeurt met kW-uren van zonnepanelen. De paneeleigenaren mogen de geproduceerde stroom verrekenen voor de brutoprijs inclusief netbeheerskosten, heffingen en BTW, samen ongeveer 15 eurocenten.

En de rest mag betalen. Dat heet  “ecoheffing”. Nu nog niet veel, maar let maar op: wordt steeds duurder,  die 85 euro dus, waardoor de paneeleigenaren nog beter af zijn.

 

Ik ben bang dat het hek van de dam is als de goegemeente, die er niets aan kunnen doen dat ze geen gratis stroom hebben, er massaal achter komt. Wordt minstens een parlementaire enquête. Maar helaas, het kwaad is dan (nu al ) geschied.

 

Zo snel mogelijk stoppen met die onzin dus.

 

Want nut heeft het echt niet:

Zie;  Zonnepanelen: Nut

 

 

 

bottom of page